12 november 2021

Het is alweer zover! Het is 12 november, de dag waarop ieder jaar de zorgpremies voor het volgende jaar bekend moeten zijn. Tot en met gisteren liep het nog niet storm met de bekendmakingen dus vandaag zal er een grote hausse aan premies voor 2022 naar buiten komen lijkt me zo.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

En dan... dan kun je gaan vergelijken. Bekijken of je goed zit bij jouw huidige zorgverzekeraar, of dat het een goed idee is om over te stappen. Het overstapcircus zal weer op gang komen - dat je op de radio overspoeld wordt met reclames voor zorgverzekeringen. Gisteren schreef ik er nog een blog over op HomeFinance - vooral over de vraag waarom er ieder jaar weer eigenlijk heel weinig mensen overstappen.

Zorgverzekering kiezen

Keuze is best lastig - niets doen is ook een keuze

In die blog heb ik het vooral over keuzes. Dat bij het beslissen over je zorgpolis best de nodige keuzes komen kijken. Dat het niet een 'effe snel' actie is maar wel even wat aandacht vraagt om beslissingen te nemen over de dekking en het type polis voor 2022. Dat veel mensen er waarschijnlijk voor kiezen om géén keuze te maken... maar dat niets doen ook een keuze is. En een verkeerde keuze kan zijn. 

Zorgverzekeringen 2022 vergelijken

Zorgkosten voor eigen rekening

Als je zorg krijgt komt meestal een deel van de kosten voor jouw eigen rekening. Je hebt immers een eigen risico, soms een eigen bijdrage, en dan is er nog de niet-verzekerde zorg. Hoeveel kosten je gaat maken weet je natuurlijk niet van tevoren, welk bedrag je zelf moet betalen weet je dus ook niet. Wel kun je dat beïnvloeden door de keuzes die je maakt voor je zorgpolis:

  • het eigen risico
  • het type polis 
  • de verzekeraar
    (met welke zorgverleners zijn er afspraken? wat wordt vergoed als die afspraken er niet zijn?)
  • de aanvullende dekkingen

Iedereen kan te maken krijgen met zorgkosten

Hoe goed je ook verzekerd bent, en hoe gezond je ook bent, er kan altijd iets gebeuren waardoor je zorgkosten gaat maken die niet of maar gedeeltelijk verzekerd zijn. Daarvoor wil je geld achter de hand hebben.

Spaargeld gebruiken

Eigen risico

Sowieso heb je een eigen risico, waardoor een doorverwijzing naar een specialist gewoon geld kost. De huisarts niet, daarvoor geldt geen eigen risico. Maar als de huisarts zegt dat je gezien moet worden door een specialist in het ziekenhuis, dan wil je niet dat je moet denken: dat kan ik niet betalen.

Onverwachte gebeurtenissen

Of er gebeurt iets onverwachts. Hier thuis bijvoorbeeld: manlief bijt op een pinda en er zit een barst in zijn kies. Tandarts - kan er niets mee: de kies moet eruit gehaald en vervangen worden door een implantaat. Dat zijn geen magere kosten, het is fijn dat je dan genoeg geld achter de hand hebt om die zonder problemen te betalen.

Geld achter de hand voor zorg

Kortom: het is altijd verstandig om geld beschikbaar te hebben voor zorgkosten. Je wilt niet in geldproblemen komen doordat er een afrekening van het eigen risico komt. Of doordat je een ongeluk krijgt. Of op een pinda bijt.

Geldzorgen door zorgkosten

Minimaal verzekeren met maximaal eigen risico

Heb je genoeg spaargeld, dan is er geen issue en kun je gerust minimaal verzekeren. Alleen een basisverzekering bij een goedkope verzekeraar en met maximaal eigen risico. Dan betaal je de laagste premie. Betaal dan ook de jaarpremie in één keer, dan krijg je meestal een leuke korting. Die korting is ruim hoger dan je spaarrente, dus dat is gewoon slim.

Heel uitgebreid verzekeren óf eigen zorgreserve opbouwen

Heb je dat niet? Dan kún je voor een heel uitgebreide dekking kiezen - voor de zekerheid. Ook dan ben je er nooit zeker van dat álles verzekerd is, houd daar altijd rekening mee. Of je kiest ervoor om extra te sparen, een zorgspaarpot op te bouwen. Dat je geen hele dikke premie betaalt voor zorgkosten die je nooit gaat maken - maar een reserve opbouwt voor als het wél gebeurt.

Zorgspaarrekening openen

Doe dat dan op een aparte spaarrekening, één waar je niets van opneemt tenzij het voor zorgkosten is. Het is slim om die rekening ook bij een andere bank te openen dan waar jouw betaalrekening loopt. Dan zie je het saldo niet en is de neiging om ervan op te nemen ook niet zo groot.

Waar open jij een zorgspaarrekening?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 12 november 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.